Del 1. Skydda dina patienter mot smitta
Allmänt hälsotillstånd
För att skydda dina patienter är det viktigt att du som studerande inte gör klinisk praktik om du har feber eller allmän sjukdomskänsla.
Om du under de senaste 6 månaderna har haft långdragen feber, långvarig intensiv hosta, eller ofrivilligt har gått ner i vikt är det viktigt att du söker vårdcentral.
Om du har hosta, även långdragen, i efterförloppet till en förkylning hindrar det inte att du gör klinisk praktik.
Mässling/Röda hund/Vattkoppor
Om du har haft mässling, röda hund eller vattkoppor har du ett livslångt skydd mot dessa sjukdomar. Om du är född i Sverige mellan 1970 - 1980 så är du vaccinerad mot mässling och röda hund, men enbart med en dos och behöver få ytterligare en dos för att få livslångt skydd. Om du är född i Sverige efter 1980 och har fått alla vaccinationer på Barnavårdscentralen (BVC) och i skolan så är du vaccinerad mot mässling och röda hund med två doser.
Vaccin mot vattkoppor ingår inte i det svenska barnvaccinationsprogrammet, men man kan ha vaccinerats mot detta på eget initiativ. Man behöver då ha fått två doser för att vara fullvaccinerad.
Om du är osäker på vilka vaccin du fått, oavsett var du är uppvuxen - kontakta en familjemedlem som kanske vet om du fått dessa vaccin (eller har haft sjukdomen) innan du väljer vet ej i rullisten.
Om du inte är fullvaccinerad och inte har haft mässling, röda hund, eller vattkoppor då rekommenderas vaccination starkt för att skydda både dina patienter och dig själv.