Hälsodeklaration för studerande inför kliniska placeringar inom hälso- och sjukvården

  • Information
    På följande flikar ska du intyga att du har uppfyllt kraven för att få göra VFU inom Region Uppsala – vilket innebär att du:

    • Är godkänd på Region Uppsalas e-utbildning om Basala hygienrutiner och klädregler.
    • MRSA-provtagning bokad/genomförd när det krävs.
    • Är införstådd med Region Uppsalas rekommendationer om vaccinationer.

    Region Uppsala kan begära stickprov av ifylld hälsodeklaration samt kontrollera i Pingpong att e-utbildning om basala hygienrutiner och klädregler är genomförd.

    Du ska först fylla i uppgifter om vem du är och vilket program du studerar. Det gör du under denna flik. 

  • Hälsodeklaration för studerande inför klinisk praktik inom vårdverksamhet, blankett:
    DocPlus-ID: DocPlusSTYR-24864
    Version: 4
    Handlingstyp: Instruktion/Rutin
    Godkänt den: 2024-04-04
    Ansvarig: Christina Halford
    Gäller för: Region Uppsala

  • Hälsodeklaration för studerande inför kliniska placeringar inom hälso- och sjukvården

    Personal som arbetar inom vården och studerande som genomför klinisk praktik är enligt patientsäkerhetslagen (2010:659 kap 6 §4) (2) skyldiga att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls - vilket bland annat innebär att se till så att patienter inte drabbas av vårdrelaterade infektioner.

    Inför klinisk placering inom Region Uppsalas vårdverksamheter eller vid vårdenheter som har avtal med Region Uppsala ska alla studerande fylla i och underteckna denna hälsodeklaration. Om du är under 18 år ska hälsodeklarationen fyllas i och undertecknas av både dig och målsman. Region Uppsala kan vid behov komma att efterfråga en hälsodeklaration för en specifik studerande.

    Syftet med hälsodeklarationen är både att ge dig en tydlig bild av vad som är viktigt för att skydda dina patienter, dina medarbetare och dig själv mot smitta och sjukdom, och att tydliggöra vilka krav som ska vara uppfyllda inför klinisk placering inom Region Uppsalas hälso- och sjukvård.

    Den första delen i Hälsodeklarationen handlar i första hand om möjlig smitta hos dig som studerande (skydda dina patienter). Den andra delen handlar främst om ditt skydd mot olika smittor. Den tredje delen handlar om basala hygienrutiner och klädregler (skydda dina patienter och dig själv).

    OBS!
    Med kliniska placeringar avses: arbetsplatsförlagt lärande (apl), lärande i arbete (LIA), och verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

  • Del 1. Skydda dina patienter mot smitta

    Allmänt hälsotillstånd

    För att skydda dina patienter är det viktigt att du som studerande inte gör klinisk praktik om du har feber eller allmän sjukdomskänsla.

    Om du under de senaste 6 månaderna har haft långdragen feber, långvarig intensiv hosta, eller ofrivilligt har gått ner i vikt är det viktigt att du söker vårdcentral.

    Om du har hosta, även långdragen, i efterförloppet till en förkylning hindrar det inte att du gör klinisk praktik.

    Mässling/Röda hund/Vattkoppor

    Om du har haft mässling, röda hund eller vattkoppor har du ett livslångt skydd mot dessa sjukdomar. Om du är född i Sverige mellan 1970 - 1980 så är du vaccinerad mot mässling och röda hund, men enbart med en dos och behöver få ytterligare en dos för att få livslångt skydd. Om du är född i Sverige efter 1980 och har fått alla vaccinationer på Barnavårdscentralen (BVC) och i skolan så är du vaccinerad mot mässling och röda hund med två doser.

    Vaccin mot vattkoppor ingår inte i det svenska barnvaccinationsprogrammet, men man kan ha vaccinerats mot detta på eget initiativ. Man behöver då ha fått två doser för att vara fullvaccinerad.

    Om du är osäker på vilka vaccin du fått, oavsett var du är uppvuxen - kontakta en familjemedlem som kanske vet om du fått dessa vaccin (eller har haft sjukdomen) innan du väljer vet ej i rullisten.

    Om du inte är fullvaccinerad och inte har haft mässling, röda hund, eller vattkoppor då rekommenderas vaccination starkt för att skydda både dina patienter och dig själv.

  • Mässling

  • Röda hund

  • Om du är vaccinerad mot mässling och röda hund (båda ingår i samma vaccin) hur många doser har du då fått?

  • Vattkoppor

  • MRSA (Meticillinresistenta Staphylococcus Aureus)

    Studerande som under det senaste halvåret har arbetat eller praktiserat i vård och behandling av patienter utanför Norden ska provtas för MRSA. Detta gäller även för studerande som har vårdats eller fått sjukvårdande behandling utanför Norden under de sista 6 månaderna.

    OBS: om du under studietiden arbetar, gör klinisk praktik inom hälso- och sjukvård eller vårdas som patient på sjukhus utanför Norden ska MRSA-screening göras efter hemkomst vid varje tillfälle.

    Kontakta vårdcentral (se telefonnummer via 1177) eller infektionsmottagningen vid Akademiska sjukhuset som utför provtagning efter tidsbeställning (018-611 56 23).

  • OBS! Du ska ha testats för MRSA alternativt bokat tid för provtagning innan du signerar hälsodeklarationsblanketten.
  • Hälsodeklaration för studerande inför klinisk praktik inom vårdverksamhet, blankett:
    DocPlus-ID: DocPlusSTYR-24864
    Version: 4
    Handlingstyp: Instruktion/Rutin
    Godkänt den: 2024-04-04
    Ansvarig: Christina Halford
    Gäller för: Region Uppsala

  • Del 2. Skydda dig själv mot smitta

    Hepatit

    Hepatit B kan man ha vaccinerats mot som enskild sjukdom, eller med kombinationsvaccin mot både hepatit A och B. Man behöver ha tagit minst tre doser för att vara fullvaccinerad. Sjukdomen är relativt ovanlig i Sverige, men vanligare i flera andra länder, där man kan ha haft infektionen till exempel som barn. Om man har tagit prov som visat att man har haft hepatit B och läkt ut infektionen är man immun och behöver inte vaccinera sig mot detta. 

    Om du inte är vaccinerad mot Hepatit B eller om du har fått färre än totalt tre doser, 
    då rekommenderas det att du vaccinerar dig.

  • Difteri

    Om du är född och uppvuxen i Sverige och har fått alla barnvaccinationer på Barnavårdscentralen (BVC) och i skolan så är du grundvaccinerad mot difteri. Om du är uppvuxen i ett annat land kan du ha vaccinerats, men programmen skiljer sig åt mellan olika länder. 

    Om du är osäker på om du är vaccinerad eller inte, oavsett var du är uppvuxen, kontakta om möjligt en familjemedlem som kanske vet om du fått dessa vaccin innan du kryssar i vet ej.

    Det finns inget vaccinationsprogram för påfyllnadsdoser av difteri, men man kan ha tagit påfyllnadsdoser mot stelkramp på en vaccinationsbyrå eller exempelvis i samband med militärtjänstgöring eller sårskada. I påfyllnadsdoserna för stelkramp ingår oftast även difteri, så ange i kommentaren om du fått stelkrampsvaccin de senaste 20 åren.

    Om du inte är vaccinerad, eller om det är mer än 20 år sedan du vaccinerades eller fick en påfyllnadsdos, då rekommenderas vaccination.


  • Hälsodeklaration för studerande inför klinisk praktik inom vårdverksamhet, blankett:
    DocPlus-ID: DocPlusSTYR-24864
    Version: 4
    Handlingstyp: Instruktion/Rutin
    Godkänt den: 2024-04-04
    Ansvarig: Christina Halford
    Gäller för: Region Uppsala

  • Del 3. Skydda dina patienter och dig själv mot smitta

    Basala hygienrutiner och klädregler

    Det viktigaste skyddet mot smitta både för dig själv och för dina patienter är att du har god kunskap om och följer de basala hygienrutiner och klädregler som gäller inom hälso- och sjukvården.

    Inför din första kliniska praktik ska du ha genomgått och blivit godkänd på Region Uppsalas e-utbildning ”BHK-Basala hygienrutiner och klädregler”. Utbildningen tar cirka 15 - 20 minuter att genomföra, se E-utbildning om BHK-Basala hygienrutiner och klädregler, Region Uppsala.se.

    Logga in som extern användare med hjälp av e-legitimation (Bank-id eller Freja Id) och sök ”BHK” i kurskatalogen. När du är godkänd på kursen registreras detta i Pingpong.

    Obs!
    Innan du signerar hälsodeklarationsblanketten ska du ha genomfört och blivit godkänd på Region Uppsalas e-utbildning ”BHK-Basala hygienrutiner och klädregler”

  • Underskrift – intygande – hälsodeklaration

    Härmed intygar jag att jag:

  • Genom att skicka in blanketten intygar jag (eller min vårdnadshavare om jag är under 18 år) härmed att jag har svarat sanningsenligt på frågor i flik 1-4 samt att jag har tagit del av all information i blanketten.

  • Obs: När du har fyllt i blanketten och skickat in den är det viktigt att du inte stänger ner webbsidan, utan att du stannar kvar på den tills dess att du får en bekräftelse på att ett ärende har skapats.